lunes, 11 de junio de 2012

10. Jan Julivert, el mític cap de colla dels Nens del Vendrell

 
 



 

Si avancem pel carrer Santa Anna des de la casa nadiua de Pau Casals i la pairal d’Àngel Guimerà no trigarem a arribar a la casa on va néixer un dels personatges mítics del món casteller i dels Nens del Vendrell: Jan Julivert. Identificarem la seva casa gràcies a l’escultura d’una parella durant la festa del pa beneït que hi ha just al davant.

 

En Jan Julivert i Nin va ser cap de colla dels Nens del Vendrell durant 28 anys (del 1944 al 1972). Nascut l’any 1907, era fill d’una família pagesa, i als 19 anys formà una colla castellera amb un grup de paletes i manobres. L’any 1927 va ingressar a la colla dels ‘Mirons’, de la qual prengué la direcció el 1935, quan el Joan Miró va deixar el càrrec.

 

 

 



L’any 1944 es va fer càrrec de la colla dels castellers Nens del Vendrell, amb la qual aconseguí grans fites: el 1945, la primera torre de set vendrellenca; el 1946, el primer quatre de vuit; el 1951, el primer tres de vuit descarregat del segle; el 1969, el primer pilar de sis i pilar de set amb folre, el primer castell folrat del segle XX; i el 1970 la colla va guanyar el Concurs de Colles Castellers de Tarragona, una actuació on es va escriure una altra de les pàgines més brillants del món casteller: descarregar la primera torre de vuit amb folre del segle.

 

 

 

 

 

L’any 1970 se li va retre un homenatge a la vila del Vendrell, sent condecorat l’any següent amb la Medalla de Bronze de la província. Jan Julivert moriria l’any 1972.

 

La placa que actualment es pot veure a la façana de la casa on va néixer va ser col·locada l’any 1976, amb motiu del 50è aniversari dels Nens del Vendrell, a més de donar el nom al seu carrer. A títol pòstum se li va concedir la primera Medalla d’or dels Castellers. Actualment, la colla continua homenatjant-lo cada any per la diada de la colla, Sant Zacaries, cap al novembre, desplaçant-se els castellers fins a la seva casa per aixecar un pilar.

 

 






A continuació es transcriu una de les cartes que va enviar al mestre Pau Casals, exiliat a França:



El Vendrell, a 13 d’agost del 1964
Al mestre Pau Casals
PRADA (França)

Estimat mestre:

         Plau-me adreçar-li a vostè aquestes lletres per fer-li present l’alegria dels “castellers del Vendrell”, i molt particularment la meva, per haver-li pogut oferir aquell “pilar de cinc” en el qual volíem demostrar-li tota la nostra admiració i el gran respecte que per vostè sentim.
 
Diades com aquesta quedaran sempre fixades en el nostre cor, i ens considerarem plenament satisfets si amb aquella modesta ofrena nostra varem poder demostrar-vos que el poble del Vendrell segueix i seguirà estimant-vos.

Sempre amb gran respecte, rebeu l'admiració d'en Juan Julivert, cap de colla dels "Castellers del Vendrell"








L'any 2007, des del Quarts de Nou es va dedicar una secció del programa a recordar la figura de Jan Julivert:







No hay comentarios:

Publicar un comentario