domingo, 10 de junio de 2012

9. Àngel Guimerà: "L'enxaneta"


Just a tocar de la Casa Nadiua de Pau Casals tenim la pairal d'Àngel Guimerà, recentment oberta al públic com a espai visitable i al qual val la pena dedicar un temps. 





Àngel Guimerà (Santa Cruz de Tenerife, 6-5-1845 / El Vendrell, 18-7-1924) va publicar aquesta emotiva poesia al Calendari Català de l'any 1876. Basada en un fet real (la mort d’un anxaneta –Magí Serra Miret- ocorreguda a la Masó cap al 1870-1875 per la Festa Major de Santa Magdalena de l'any 1871) va sortir també a l’edició de “Lo Vendrellench” del 26 de juliol de 1900, on també hi apareix el poema “Los Xiquets de Valls. Cuadro Descriptiu” de Joan Ramon i Soler, i “Nota Tarragonina”, de Lluis Via.


L’ENXANETA


La plassa gran de la vila
Es plena de gom á gom
Brandant lo castell s’enfila
Y al entorn cridant s’apila
Pera aguantalo tothom.

-Amunt va!- y fent esqueneta,
Cap amunt hi pujan tots;
Sols hi manca l’enxaneta
Que abrassa á sa mare inquieta
Estremintla ab sos sanglots.

-Amunt fins al cel!- febrosa
la gent crida amenassant;
y la mare tremolossa
l’empeny y mira’l no gosa,
y’l nen va pujant, pujant!...

Ja es dalt, y’l pobret somreya
Quan la torre cau d’arrel;
Y encara, morint, se’l veya
Com, alsant los brassets, deya:
Sí, mare; amunt, fins al cel


NOTA DEL 25/9/2012: Afegeixo al text d'aquest article l'aclariment rebut avui mateix per part del Senyor Marcel Banús i Banús, exalcalde de la Masó (1995-2003) i exsecretari de la Beca Magí Serra i Miret, en la que facilita la data exacta de la mort de l'enxaneta a què es refereix el poema, i que es va produir per la Festa Major de Santa Magdalena del 1871.

Moltíssimes gràcies Senyor Banús per la lectura d'aquest bloc i per l'aclariment.



1 comentario:

  1. Alfonso: Magí Serra i Miret va morir per la festa major de Santa Magdalena del 1871. T'ho faig notar perquè en la referència inicial hi dius que fou entre el 1870 i el 1875, cosa que és certa però innecessàriament imprecisa. Una abraçada des de la Masó.--Marcel Banús, exalcalde de la Masó (1995-2003) i exsecretari de la Beca Magí Serra i Miret

    ResponderEliminar