viernes, 15 de junio de 2012

13 bis. Trasllat del Monument als Casteller a la Plaça Pep Jai






Al llarg d’aquesta passejada ens hem trobat amb diferents tipologies de textos: poemes i cròniques, alguna carta, fragments d’articles... Val la pena incorporar una nova varietat del que podem anomenar ‘lletres castelleres’, com és el cas de les ressenyes periodístiques, de les quals en podem trobar moltíssims exemples. I, per a fer-ho, podem aprofitar que ens trobem en la Plaça Pep Jai per recordar el que va ser un seriós intent de trasllat dels Monument als Castellers de Josep Cañas cap el centre de la vila, exactament a la Plaça Pep Jai.

El projecte, finalment, no es va dur a terme per raons diverses, però d’haver-se fet hauria estat, sense dubte, un esdeveniment que encara avui dia continuaria impactant per les dimensions de la proposta.

La notícia que va fer públic tot el que s’estava preparant es va publicar en l’edició de La Fura del 23 de desembre de 1994, i explicava el següent:



“El trasllat del monument als castellers”

El monument als castellers s'instal·larà a la plaça Pep Jai

Aquesta propera setmana tindrà lloc la col·locació de la primera pedra del monument als castellers, que està instal·lat actualment a la N-340 a l’alçada del Francàs, a la plaça Pep Jai del Vendrell. El monòlit formaria part també d’un gegantí rellotge de sol que es vol fer a la plaça.


Han estat un cúmul de circumstàncies les que han portat finalment a prendre la decisió d’instal·lar aquest monument al centre de la plaça Pep Jai, al Vendrell. Ja que tothom estava d’acord a traslladar-lo, el que calia era buscar el lloc més adient. I després de moltes converses s’ha acordat que la capital de la comarca era el millor lloc per acollir-lo. Concretament s’ubicarà sobre la plaça Pep Jai.

Segons el regidor d’urbanisme de l’ajuntament del Vendrell, Josep Lluís Pascual, la plaça escollida reuneix les condicions necessàries per acollir aquest monument, ja que és àmplia i amb les recents obres que s’hi van realitzar per situar-hi l’aparcament soterrat, aguantarà sense problemes el pes de l’estructura. A banda, però, del trasllat del monòlit, i per donar més color a tot el conjunt, s’ha pensat policromar-lo. En aquest punt és on estan sorgint actualment els problemes, ja que hi ha disparitat d’opinions. Les opcions són dues, per una banda pintar-lo amb els colors de les colles vendrellenques, vermell i blau, i per altre només de color vermell, qu és el color dels Nens del Vendrell. Sembla que aquesta darrera és la que compta amb més suport des de l’Ajuntament vendrellenc, i per tant la que té més possibilitats de tirar endavant.

El que sí que està totalment solucionat és el finançament de l’obra. Ja que la plaça és prou gran, i aprofitant que el monòlit se situaria al centre i de forma adequada, existeix el projecte de construir en la plaça Pep Jai el rellotge de sol més gran del món. Aprofitant la superfície de la plaça i l’ombra que projectaria el monument als castellers, s’aconseguirà un rellotge de dimensions espectaculars. Amb els diners que s’aconseguirien de la inclusió en el llibre Guinnes dels Récords, es cobriria el cost de tot el projecte.

Dimecres 28, a les 12 del migdia, es col·locarà la primera pedra en un acte institucional en el qual s’espera comptar amb la presència de la majoria de colles castelleres punteres, a més de totes les de la comarca del Baix Penedès, que alçaran castells i pilars per commemorar el fet. A nivell de personalitats, tot i estar per confirmar, es preveu que les màximes autoritats de les comarques de Tarragona siguin al Vendrell per donar a l’acte la solemnitat que es mereix. Personatges de la cultura i l’esport catalans han anunciat també la seva voluntat de ser presents en aquest esdeveniment, i s’apunta també la possibilitat que el recentment nomenat pilota d’or del futbol europeu, el jugador del Barcelona Stoichkov, participi en la col·locació d’aquesta primera pedra.



 P.D. Suposo que no cal aclarir res, però, per si de cas encara queda algun despistat, fixeu-vos en les dates.





No hay comentarios:

Publicar un comentario